! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Country

Keith Whitley

I wonder do you think of me & Kentucky bluebird

Skivbolag: SPV/Playground
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 27 maj 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Många vet nog inte vem Keith Whitley är. Han var på vippen att slå igenom när han bokstavligt talat drack ihjäl sig. Den 9 maj 1989 dog han av alkoholförgiftning och är idag dessvärre en fotnot inom mainstreamcountryn.

Whitley hade Lefty Fritzell som husgud och det märks. Skivorna har en fot i Lefty och en fot i hockefrillecountryn som var vanlig vid slutet av 1980-talet. Det som också, olyckligtvis märks, är hans alkoholproblem. Skivorna är därför sanslöst ojämna.

Whitleys alkoholproblem märks konstigt nog inte i rösten men däremot i engagemanget. I låtar som Talk to me Texas, Backbone Job och Brother Jukebox bränner det till och resultatet är sanslöst bra. Men ibland – alltför ofta – låter han oengagerad. Exempel på detta är trött rockiga Heartbreak Highway och sirapssega Brotherly love.

På den första skivan av två som slagits samman här, I wonder do you think of me, vinner tack och lov engagemanget och stora delar av skivan är riktigt njutbara. Men gällande Kentycky bluebird är det precis tvärtom. Vilket gör att denna cd-skiva hör till de mest ojämna jag hört på år och dar.

Annonser