Skivrecension

I nöd och lust
Folkmusik på duo Lira Gillar

Vågspel

I nöd och lust

Skivbolag: Egen utgivning
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vågspels egna kompositioner gifter sig med två traditionella västgötska låtar på albumet I nöd och lust. Alice Klint och Kristin Kennemark utgör en ljuvligt klingande fiolduo. Kärleken till svensk folkmusik gjorde dem till bundsförvanter på gatan där de växte upp på Skara-Varaslätten, och har i vuxen ålder blommat upp i ett gemensamt musicerande i sällsamt slipat stämspel. Rötterna finns djupt i den västgötska traditionen – här hörs polskor och marscher – men deras kompositioner hämtar näring från såväl jazz som klassisk musik.

Duon utnämndes till Årets nykomling på Folk- och världsmusikgalan 2018, tre år efter att de vunnit tävlingen Årets unga folkmusikband. Sedan dess har mycket vatten hunnit rinna under broarna, en pandemi har stoppat rörligheten, innan Vågspel nu nått Havet, som den vackra valsen på skivan heter.

Skivans dussinet instrumentallåtar berör på skilda sätt jordelivets alla motsättningar. Vågspel skriver att ”något som vi hoppas genomsyrar allt är glädjen vi känner när vi spelar tillsammans. Tacksamheten över att få göra det man tycker mest om tillsammans med den man tycker mest om. I nöd och lust.”

Jodå, det återspeglas mycket väl i musiken, där känslor av sorg, förtvivlan, hopp och tro strömmar ur stråkarnas spel. Vågspel beskriver sig som ”en partyduo från Västergötland”, och nog skulle deras musik passa fint in till ett somrigt bröllop, ett dop – eller å andra sidan: en jordfästning. I Brudmarsch till Lars och Alexandra gästas duon av Kristin Kennemarks far Harald på tramporgel.

Polska från Ornunga har duon hämtat från Ornungaspelmannen Johan Albert Pettersson (1852-1937), medan Polska efter Amanda Ågren (1837-1931) är gammal dansmusik från gården Hjulqvarn i Trollhättan. Låten I natt i rymden föddes ur en djup sorg och lånar titeln från en strof ur Karin Boyes dikt Stjärnorna. Men duons musik rymmer också kampvilja, som i Suffragettmarschen, där röster från en demonstration tränger igenom fiolerna.

Vågspels självbetitlade debut från 2017 gavs ut på cd.
I nöd och lust finns endast tillgänglig digitalt.

Annonser