Skivrecension

Huvva! Vad tiden går
Nytolkade tolkningar

Merit Hemmingson

Huvva! Vad tiden går

Skivbolag: Supertraditional
Format: CD/LP/DL släpps 10 dec
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

I år det det femtio år sedan Merit Hemmingson gav ut sin ikoniska skiva Huvva!, där hon tolkade svenska folkmelodier på hammondorgel. Den följdes senare av Trollskog och Bergtagen.

För att fira det har Hemmingson nu valt ut åtta låtar från dessa tre album och gjort nya versioner av dem, i sällskap med en stjärnspäckad gästlista. Anders Norudde från Hedningarna medverkar, Lena Willemark kular i en låt, Dan Berglund och Martin Hederos från Tonbruket spelar bas respektive klaviaturer och bland vokalisterna hörs Sara Parkman, Sofia Karlsson med flera. 

Trollsvans präglas, förutom de svängiga orgelmattorna förstås, av Ola Winklers jazzigt sköna trumspel och ett solo av Refused-gitarristen (!) Mattias Bärjed, medan en långsam koralmelodi från Älvdalen görs på Noruddes säckpipa med dramatiska orgelackord i bakgrunden. Brudmarschen från Evertsberg (som även Hoven Droven nyligen gjort en punkig version av) blir här riktigt tung med basig orgel, rassliga och bultande slagverk och melodi på moraharpa.

Med tre skivor att låna från hade jag förstås gärna hört fler nytolkningar än åtta, men de som finns här är såväl kreativt gjorda som riktigt bra.


Fler recensioner

Annonser