! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Arabisk jazz Lira Gillar

Rabih Abou-Khalil

Hungry people

Skivbolag: World Village/Naxos
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 25 feb 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Oudspelaren och kompositören Rabih Abou-Khalil spelar jazz på sitt alldeles egna vis. Född i Libanon men sedan länge bosatt i Tyskland skriver han musik med arabisk inspiration, fylld av långa, snirkliga melodier som ständigt växlar mellan ett antal olika taktarter, och där alla musikerna får gott om utrymme som solister. På Hungry people har han som vanligt sällskap av Michel Godard (tuba, serpent, elbas) och Jarrod Cagwin (trumset, slagverk) och även av Gavino Murgia på sopransax och röst, samt dragspelaren Luciano Biondini. Fem mästerliga musiker som får den ofta mycket komplexa musiken att te sig hur lättspelad som helst.
Banker’s banquet med dess repetitiva tuba-riff i botten har skivans starkaste groove, och följs av den mystiska stämningen i Dreams of a dying city, där Rabih Abou-Khalil låter sin oud inleda med ett långt solo till sparsamt komp på ramtrumma innan övriga musiker kommer in.
Hungry people är en utmärkt skiva för lyssnare som gillar omväxlande, oförutsägbar musik och är en perfekt avslutning på musikåret 2012.

Annonser