Skivrecension

Hundra år i samma klass
Visa

Mats Källblad

Hundra år i samma klass

Skivbolag: Maräng Records
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 2 mar 2017

Dela den här recensionen:

Mats Källblad är mest känd som serietecknare. Men hans kärlek till musiken är tydlig i seriealbum som Garagedrömmar och Lång väg tillbaka. Seriealbumet Hundra år i samma klass handlar dock inte om musik. I stället är det en ambitiös serieroman om hans mormor Ester och hennes liv som mor till elva barn (varav flera hamnade på fosterhem) och bakgrund som statare.
Redan 2011 skrev Källblad en låt om och till sin mormor, den fina Kläder dockor teckningar. En låt som även finns med på denna skiva. Efter och under arbetet med seriealbumet har fler låtar kring hans mormor och hennes barn tillkommit. Nu kommer skivan som en slags pendang till seriealbumet.
Skivan kan beskrivas som känslosam visrock och ska man hitta jämförelser förefaller Traste Lindén vara ett bra exempel. Skivan är välspelad och välskriven, både när det gäller svängiga låtar som Barnleken eller lugnare tongångar i fina Fattig liten skit. Tonen är mestadels kärleksfull. Skivan står helt klart på egna ben men albumet får helt klart ett mervärde om man, som jag, läst och blivit berörd av seriealbumet.


Fler recensioner

Annonser