! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Singer-songwriterjazz

Nina Baun

Human

Skivbolag: Gateway
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 13 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Andra albumet från danska kompositören och sångerskan Nina Baun, här med ett kvalificerat jazzkomp, möjligen lite underutnyttjat.
Bauns musik är på Human en personlig vokaljazz granne med singer/songwriterns, i en organisk och avskalat akustisk form.
Det svänger inte som hos kolleger som Caroline Henderson, Malene Mortensen eller kanske Randi Laubek, och tilltalet är mer uppfordrande.
Man får som lyssnare spetsa öronen och ta del av Bauns känsliga allvar och bildrika poesi: ”So implosive, younghearted blackhole, too much to contain, too much to restrain …”
Musiken är ganska spröd och stilla, med Thomas Fonnesbæks fina bas i botten och med Jacob Christoffersens piano och RJ Millers tassande trummor, alla noga med att aldrig slamra bort Bauns textrader.
Här finns några vackra solopartier, med till exempel Frederick Menzies sax, men utgångspunkten är uppenbart att främst skapa ytor för Bauns sång.
Jag lyssnar på 2011 års album Something is always moving, där Baun sjunger sin komposition Wave of evergreen till Henrik Olssons ensamma gitarr, och finner att jag gillar den bättre än den nya pianoburna version som öppnar nya skivan.
Kanske tyckte Baun att första plattan var för mycket, för pop, för dansant.
Spännande är det hur som helst att följa en artists sökande.

Annonser