! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kropp och själ Lira Gillar

Trespass Trio + Joe McPhee

Human encore

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 17 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Human Encore är en svidande vacker skiva. Ta till exempel Xe, där en ganska skör sökande altsax och en bestämdare ficktrumpet, slingrar sig runt varandra och turas om att ta sig mot en kärna. Eller ta det svängiga skevt oberäkneliga och absolut inte taktfasta trumspelet i Bruder Beda ist nicht mehr, fullt av oväntade detaljer och accenter, en fröjd att höra. Basen står för samling och säkerhet att luta sig emot.
Trespass Trio: Martin Küchen – alt- och barytonsaxofon och huvudsaklig kompositör, Per Zanussi – kontrabas, och Raymond Strid – trummor, gästas av Joe McPhee på tenorsaxofon och ficktrumpet.
Küchens engagerade och betydelsebärande musik tar ofta oväntade melodiska vägar, på denna skiva håller han tillbaka sitt utspel lite, kanske av respekt för den äldre mästaren McPhee. Musiken spelades in under tre dagar på jazzbaren Salao Brazil i Coimbra i Portugal.
Statuariska A desert on fire, a forest finns i två versioner, dels den allra första spelningen, dels en senare. På den senare (nr 1 på cd:n) spelar alla nervigare, mer koncentrerat och tydligare – på halva tiden. Musik med en egenartad skönhet, som lever och utvecklas, och skärper både sin form och sitt innehåll.

Annonser