! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jylländsk jazz

I Just Came From The Moon

Hoax

Skivbolag: Jaeger Community Music
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 7 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I Just Came From The Moon vann den danska tävlingen Ung Jazz i augusti 2016 och debutalbumet Hoax visar med önskvärd tydlighet exakt varför. Den unga Århus-kvintetten balanserar det välspelade med det inspirerade, det flyhänt snabba med det introspektivt stämningsskapande. Allt på ett sätt som på inget sätt skvallrar om att vi har med en vinyldebut att göra. Japp, den släpps förstås även digitalt.
Musiken skrivs av basisten Frederik Hagner, som intressant nog ofta håller sig i bakgrunden och låter helheten tala till lyssnaren i stället. Och det gör den. I Just Came From The Moon landar med samtliga tio fötter på marken, och behöver inga satelliter i ständig omloppsbana för att kommunicera med åhörarna.
Blåset hamnar ofta i fokus. Jonas Schefflers trumpet delar syre med den sällsamma luft som Tomasz Stanko andas. Tenorsaxofonisten Nis Hellerøe Myrtue, twang-diggande gitarristen Nikolaj Bugge och batteristen Tobias Andreassen lirar följsamt och musiken är både lyrisk och lätt att komma in i, med en viss nordisk touch. Drömskt är det också.
Nikolaj Bugge känner kanske somliga igen från bandet Røgsignal. Det finns en spirande ung jazzscen i Danmark och om I Just Came From The Moon är startskottet för ett 2017 då vi får höra mycket av vårt sydliga grannland blir ingen gladare än jag.

Annonser