! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Legendariska spelmän

Hjort Anders och Blank Anders

Hjort Anders och Blank Anders

Skivbolag: Vax Records/Naxos
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 4 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det här är en box utöver det vanliga. På tre cd-skivor och en dvd får vi ta del av musiken från Sveriges kanske största spelmanslegend – Hjort Anders Olsson (1865-1952) från Bingsjö. Men också Blank Anders Andersson (1904-1980), en spelman från en senare generation. Mer om honom senare.
Hjort Anders hade väldigt många låtar efter Bingsjös första storspelman, Pekkos Per, vars spel inte finns bevarat. Det fanns helt enkelt inga inspelningsmöjligheter på 1800- talet. Det finns inte heller någon bild eller målning. Pekkos Pers låtar spelas ändå flitigt i dag, till stor del tack vare Hjort Anders.
Historien om Hjort Anders är välkänd. Vid cirka fyrtio års ålder lämnade han Bingsjö för att aldrig återvända. Han lärde känna konstnären Bror Hjorth, Uppsala (inget släktskap) och dennes son Ole Hjorth, idag innehavare av Zorns guldmärke. Ole blev i tonåren Hjort Anders elev och såg till att Hjort Anders spelades in på en magnefon, ”den talande tråden”, finansierad av hans far. Det är de låtarna vi nu får höra på två av cd-skivorna, drygt sextio år senare. Hjort Anders var ungefär 85 år vid inspelningarna. Min farhåga att en gammal mans åldrade fingrar skulle göra spelet vingligt och gnissligt visar sig ogrundad.
Blank Anders var från Blecket, Rättvik. Han jobbade som målare i Stockholm och var också handelsman i en liten by utanför Torsåker i Gästrikland. Så småningom flyttade han till Tibble, Leksand, där inspelningarna som presenteras på en av cd-skivorna i boxen gjordes i hans hem 1971. Lars Jobs (Jobs Lasse), spelman från Leksand, svarade för inspelningarna på uppdrag av Svenskt visarkiv.
Sju av låtarna spelar Anders tillsammans med brorsonen Blank Alfred. Blank är en spelmanssläkt långt bort i 1800- talet. Här finns Blank Anders far, farbror, hans bror Blank Kalle med flera. På skivan är de flesta av låtarna från Rättvik och byarna runt om. När Anders spelar så hummar han ofta med i låten, lite som Bingsjöspelmannen Päkkos Gustaf eller jazzpianisten Errol Garner gjorde.
Juvelen i kronan i boxen är utan tvekan de två filmerna på dvd-skivan. En om Hjort Anders och en med Blank Anders. Filmaren Karsten Wedel gjorde filmerna i samarbete med Ole Hjorth på 70-talet. I filmen om Hjort Anders samta-
lar och spelar Ole Hjorth med Hjort Anders spelkamrat Viksta-Lasse, Nils Agenmark (Hjort Anders var hans morfar) och Päkkos Gustaf. Filmen avslutas med en pärla – de enda rörliga bilderna på Hjort Anders när han spelar fiol. Den korta filmen på en och en halv minut från 1940-talet saknade ljud men Ole Hjort listade ut vilken låt han spelade genom att titta på fingersättningen (!). Låten fanns på Oles trådband och Karsten Wedel tillbringade tre veckor med att synka ljud och bild.
Filmen med Blank Anders är inspelad i hans hem i Tibble där han spelar och pratar med de då unga Leksandsspelmännen Kungs Levi och Jobs Lasse. Det är väldigt häftigt att vi kan ta del av det i dag.
Det slår mig att jag genom åren hört väldigt många av låtarna från skivorna och filmerna på spelmansstämmor, mest i Bingsjö. De har spelats från scener och i buskar. Det visar på det inflytande de gamla spelmännen haft och fortfarande har. Att vi nu får ta del av den här boxen känns fantastiskt, en kulturgärning svår att överskatta.

Annonser