! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Taubevisor Lira Gillar

Keith Deling

Himlajord

Skivbolag: Egen produktion
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 27 maj 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

”Hiimmlaajooord! – utbrister han, stående i strandkanten av Genuabukten i gryningen…”. Så inleder Taube/Deling texten i konvolutet. Genua är ett av mina själsliga hem på jorden, min favoritstad helt enkelt, så jag är nästan såld redan här. Keith Deling har sjungit in Taubes vissamling Himlajord från 1937, från början till slut, det gjorde väl inte ens Taube tror jag. Samlingen är dessutom kanske en av hans bästa.
Tack Deling för att du inte sjungit in ”Taubes bästa visor”, då hade det varit kört. Nu är det en samling sånger med tyngdpunkt på texter inspirerade av hans och Astris liv i Ligurien. Från den så oemotståndligt vackra Himlajord till den ganska okända men spännande och snarast actionbetonade Anna Bella Mirafior (smått självbiografisk men osannolik) via den oftare insjungna men ändå mästerligt naturistiska Fritiof i Arkaden och den charmiga visan om Italiens mest kände bagare, Florindo i San Remo. Vidare den sorgligt sällan spelade och tragiska antikrigsvisan Målaren och Maria Pia.
En så här genombra samling mästerliga visor har inte ens Dylan producerat, enligt min åsikt. Den stora frågan är då hur Deling tar hand om mästerverket? På Olle Adolphsonskt vis har visorna sjungits in till en ensam gitarr. Och det går ju alldeles utmärkt om man är en duktig visgitarrist och har en varm, chosefri och Medelhavsdjup röst som Deling. Så det är bara att sätta igång med den lika ultrabra Ultra Marin, Keith Deling!

Annonser