! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittfolk

Lisa Knapp

Hidden seam

Skivbolag: Navigator/Cosmos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 7 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sex år senare följer Lisa Knapp upp debutalbumet Wild and undaunted. Londonbon Knapp är djupt fascinerad av naturen, miljön, elementen. Det framgår redan av bilderna på pappomslagets paneler, där hon ligger utsträckt, till sömns, på en roddbåt medan havet stormar runt henne. Fyra fiskar ligger i skrovet, en mås verkar följa hennes båt, i bakgrunden skymtar en fyr.
Så inleds hela skivan också med Shipping song, där en drömsk sjörapport vävs in i det marina temat. Med en lika drömsk röst sjunger och låter Lisa Knapp ofta på ovanliga vis – särskilt för att vara en folksångerska.
Språk och verbala ljud är en annan viktig influens och fascination. Lisa Knapp är inspirerad av Beowulf, och maken Gerry Divers musikprojekt som bygger på irländska folksångares sätt att tala på. Låten Ruler of the rest startar med en telefonsvarare och så är det dags för ett Björk-möter-The Unthanks-dopp.
Gästar på skivan gör Martin Carthy, Marry Waterson, James Yorkston, Alasdair Robert och Kathryn Williams. De visar sitt stöd och sin beundran, men även utan dem hade det varit värt att hålla ögon och öron öppna för Lisa Knapp.

Annonser