! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz och poesi

Kurt Järnberg Trio with Ruth Å Järnberg

Helande toner i lätt jazztappning och poesi – live

Skivbolag: KRJCD/Plugged
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 11 dec 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kurt Järnberg älskar att höra trombonklangen, så låter det. Han har varit verksam som musiker, arrangör och storbandsledare sedan mitten av 50-talet, och har direkterfarenhet från jazzens hemland. Ruth Å Järnberg framför sångerna och sin poesi på ett mycket personligt och eget sätt, någonstans mellan Ulla Sjöblom och Nannie Porres, men jag jämför dem inte. Järnberg lägger sig nära människorösten, spelar då och då i munnen på sin fru i ett samtal.
Han hyllar i konvolutet ”Den fina, så kallade grundjazzen [som] dör ut med dess utövare …”. Texten låter ana en bitterhet mot yngre jazzmusiker som tar för sig. Nog bättre sikta in sig på politiker som varken satsar eller begriper kulturens roll i ett samhälle.
70 minuters speltid, i trion finns också piano och basfiol. Elva sånger är inspelade i Bollnäs kyrka, tre i Gävle dito. De tre sista har ett kärnfullare och mer drivande pianospel av Thomas Jutherström, och i denna starkare omgivning hör man bäst den flödande balladspelaren som nu kopplat bort autopiloten. Amerikansk musik som Sophisticated lady, Quiet now och Stardust, en Olle Adolphson och tre egna, där Blomsterröst smeker landsbygden och Lars Gullin. Visst kan det vara helande att stryka ett fårskinn medhårs. Ruth Å J är knottrorna i pälsen.

Annonser