! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Schweizisk folkmusik

Landstreichmusik

Heiteri Schiibe

Skivbolag: Narrenschiff
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 7 jan 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Christine Lauterburg tar joddlingen till oanade höjder, igen. Matthias Linke visar fler sätt än det vanliga att spela fiol. Simon Dettwiler är som vanligt en mästerlig durspelare och Dide Marfurt gör sin plikt som multiinstrumentalist och den moderna schweiziska musiken är som vanligt munter och svängig. Glöm moll!
Fina låtar allihop, Heitere Sinn med snygg sångduett. Linke har en personlig röst, aningen hes, som fungerar bra ihop med Lauterburgs, och ett uns bluesinslag. Walliser Walzer har samma första fyra takter som en bohuslänsk visa om sommargäster på Orust vilket visar att den svenska folkmusiken, liksom den schweiziska, är så gemensamt europeisk. Att ge och ta handlar nog den europeiska folkmusikens uppkomst om och inte något lokalt gränsdraget knätofsinsnöat.
Typiskt för schweiziska låtar, liksom den svenska schottisen, är också att man så lätt hamnar i reggaetakt, även i valserna. Lyssna till exempel på barnvisan Da höch uf den Alpe med superb modern joddling och gitarrkomp på fiolen. Jag hade nästa lagt denna skiva i färdiglyssnathögen, till förmån för en kanadensisk pärla, men skivorna har visst släktskap och när jag återigen lyssnar på den schweiziska känns det som att komma hem. Trots att det enligt titeln handlar om Landstrykarmusik.

Annonser