! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Barbro Hörberg-tolkningar Lira Gillar

Sonika

Håll alla dörrar öppna

Skivbolag: Liljans antikvariat
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 29 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sonika är en trio bestående av sångerskan Marita Rhedin, gitarristen Emil Pernblad och violinisten Jonas Liljeström. Detta är trions första skiva under namnet Sonika, men de har tidigare samarbetat här och där tillsammans i andra sammanhang. Här har de tagit sig an Barbro Hörbergs visor, och alla som känner till Hörberg vet att det är originella och egensinniga melodier och texter. När man hört sångerna tidigare har det kanske ofta varit i arrangemang med större orkestrar och därför är det en stor utmaning trion har tagit sig för att presentera sångerna med bara sång, gitarr och fiol. Man hade kunnat tro att det skulle innebära en gles ljudbild som skulle ställa svåra krav på musikerna att ge stora upplevelser med sina instrument. Men upplevelsen skivan igenom är i stället en större närhet och det är egentligen, tror jag, just vad Barbro Hörbergs sånger behöver.

Emil Pernblads gitarr har en dynamik som gör att den kan lägga sig underst  som en mjuk picknick-filt medan Jonas Liljeströms fiol snirklar runt sången med en melodi-kommentar. När det behövs i sångernas dramatik bryter Emil fram med ett starkare anslag och ibland tystnar fiolen helt för att sedan komma tillbaka med nya färger och kryddor. Och över instrumenten flyter Marita Rhedins sång fram som en njutningsfylld, porlande bäck. Ja, jag kapitulerar redan efter ett par spår och blir lycklig av att få vistas i trions musik.

Trots att vissa av Barbro Hörbergs sånger spelas ganska ofta, så känns de här som nya härliga upplevelser. Att texterna var moderna när de skrevs är oomtvistat, nu har trion Sonika insett att tiden är mogen för att plocka fram sångerna igen och ge dem en ny musikalisk inramning. Det är både klokt och bra på alla vis, jag hoppas därför att skivan når ut, både till de som hört tidigare versioner av sångerna, och även till en ny generation som kan upptäcka denna visskatt som nu presenteras så utmärkt.

Annonser