! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Haiti

Diverse artister

Haiti direct – Big band, mini jazz & twobadou sounds 1960-1978

Skivbolag: Strut
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 9 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Haiti direct fångar den haitiska musikscen som växte fram efter den traditionella meringuen och den modernare och långsammare femtiotalsvarianten compas. Storbanden, jazzen och sångarna från det tidiga sextiotalet fram till det sena sjuttiotalet. Med en slags höjdpunkt under det sena sextiotalet med den variant som kom att kallas mini-jazz.
Att exakt reda ut alla olika musikstilar som forsade fram över Haiti under denna tid är ett snårigt arbete. Det informativa och läsvärda cd-häftet gör dock ett gott försök. En intressant historieskrivning!
Den haitiska diktaturen försökte under perioder delvis definiera och konservera traditionell haitisk musik men sällan blir en multikulturell mix tydligare än här: afrikanskt, franskt, dominikanskt, amerikanskt, kubanskt, puertoricanskt, bossa, jazz, rock’n’roll och chanson. Allt som i slutändan blir till denna haitiska popmusik.
Unikt men framförallt unikt i sitt sätt att blanda. Något som förresten gäller all bra modern populärmusik. Mer eller mindre.
Här svänger det hur som helst. Spöklikt, gungande, frustande, festligt. Hammond, blås, percussion och skrammel hela natten lång. I Les Loups Noirs låt Pile ou face till exempel: en säregen haitisk häxbrygd med ingredienser av både Jimmy Smith, Screaming Jay Hawkins och rå frijazz.

Annonser