! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Starmoments av världsmusik

Natacha Atlas

Habibi – classics and collaborations

Skivbolag: Nascente/Border
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 8 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den engelsk-egyptiska sångerskan Natacha Atlas kommer här ut med ett dubbelalbum: på den första har hon samlat sina bästa hits från den snart trettioåriga karriären, på den andra samarbeten med diverse artister, som Jah Wobble & Temple of Sound, Justin Adams, Yasmin Levy, Nitin Sawhney, Andrew Cronshaw och inte minst Transglobal Underground, hennes husband. Alla stora musiker i sin egen rätt.
Har man aldrig hört talas om Natacha Atlas fungerar denna skiva som en utmärkt introduktion eller som en best of–skiva. Hon som mixar öst med väst och väst med öst och får det att låta som världens naturligaste sak. Och detta, hennes orädda inställning till samarbeten och experimenterande. Och som hon sjunger. Hör man första ordet i en låt, känner man omedelbart igen hennes röst: en röst som längtar, närmast vädjar. Kärlek är det stora temat i hennes sånger.
Albumet innehåller tre tidigare outgivna låtar och dessutom dessa godbitar: den fina duetten Mano suave med den israeliske sångerskan Yasmin Levy; Natachas version av klassikern I put a spell on you samt Whatever Lola wants (Lola gets), Frankrike-hitten Mon amie La Rose och en live-radio-session med He hesitated. Natacha Atlas levererar världsmusikaliska diamanter som den världsmedborgare/nomad och världsmusikdrottning hon är.

Annonser