Skivrecension

Growing Up Growing Down
Genreöverskridande duo med budskap

Långbacka Bådagård

Growing Up Growing Down

Skivbolag: L/B Productions
Format: LP/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

En människas livslopp innehåller övergångar som innebär identitetskriser och livsförändringar. På deras tredje fullängdsalbum utforskar multiinstrumentalisterna och sångerskorna Maja Långbacka och Matilda Bådagård dessa passager i livet. I instrumentala stycken och i sånger komponerade och författade av duon tar Långbacka/Bådagård sig an viktiga existentiella frågor gestaltade i en bred mix av musikstilar; pop, jazz, folkmusik, visa, schlager och improvisation. Här avhandlas uppväxt, vuxenliv, föräldraskap, meningssökande, ursprung, åldrande, livets förgänglighet och arvet till nästa generation. 

Med sig på skivan har duon ett gäng skickligt intuitiva musiker; André Ferrari (trummor), Kristofer Sundström (bas), Adam Forkelid (piano), Karin Hammar (trombon), Elin Forkelid (saxofon), Andreas Ekstedt (marimba) och Tim Lundblad (trummor). 

Det som är befriande och uppfriskande med Långbacka/Bådagårds produktioner är avsaknaden av stereotyper och klichéer i text och musik. Duon komponerar rätt och slätt den musik som passar till budskapet utan att begränsas av genrer och musiksceniska ramar. Extra fint att vi på skivans sista spår, Rötter, i låtens slutackord, får en föraning av nästa passage i livets kretslopp.


Fler recensioner

Annonser