! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkfusion

Phønix featuring Sangka

Groovy guzheng

Skivbolag: GO Danish Folk Music
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 1 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Phønix är en dansk folkmusikgrupp som funnits sedan 1995 och utgivit en rad skivor (nio om jag räknat rätt) och även vunnit utmärkelser och turnerat runt om i Europa i flera omgångar. 2014 reste gruppen till Beijing för att uppträda vid öppnandet av det nya danska kulturinstitutet. I andra änden av lokalen spelade då guzheng-instrumentalisten Sangka och mötet fick till resultat att man turnerade tillsammans i både Kina och Danmark.
Nu har de tillsammans spelat in denna cd och det är en mycket speciell fusion av två musikstilar med ganska tydliga geografiska ursprung. Phønix har instrumenteringen klarinetter, percussion, keyboard/sång och dragspel – vilket i sig ger en speciell ljudbild. Tre av spåren på skivan är kinesiska folksånger och fem danska.
På ett spår har en dansk och en kinesisk folksång fått smälta samman, det är här som jag upplever fusion. Annars är det faktiskt så att när Sangka spelar drar de danska musikerna sig huvudsakligen tillbaka till bakgrunden, och på motsvarande vis hör man inte mycket guzheng på de danska spåren.

Annonser