! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

English trad möter rötter från Tuva

Carole Pegg & Radik Tülüsh

Goshawk

Skivbolag: Star Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Carole Pegg var sångerska och fiolspelare i ett av de tidiga engelska folkrockbanden, Mr Fox, som släppte två album i början av 1970-talet. Hon gjorde dessutom två album med dåvarande maken och Mr Fox-kollegan Bob Pegg och ett soloalbum, Carolanne Pegg. De senaste 25 åren har hon koncentrerat sig på musiketnologisk forskning på University of Cambridge, med Inre Asiens och Storbritanniens musik- och danstraditioner som specialitet.
På en forskningsresa i Tuva träffade hon Radik Tülüsh, strup-sångare och mästarmusiker (tidigare i etnorockbandet Yathka). Under deras musikaliska utbyte tog Tülush till sig hennes drone-baserade sydengelska fiolstil och hon den tuvinska traditionens spektrala harmonier. Deras samarbete, Goshawk, är Peggs första skiva sedan soloalbumet 1973.
Utan tvekan är det Tülüshs strup-sång som är intressantast på Goshawk, även om den förekommer rätt sparsmakat. Peggs röst har förlorat en del av sin forna styrka och strup-sången får agera skyddsnät några gånger, när Peggs röst vacklar i styrka (vilket är tydligast på öppningsspåret A Gay goshawk, en nytolkning av en sång från Mr Fox debutalbum).
Men Peggs fiolspel är lika starkt som när det begav sig och det instrumentala samspelet mellan Peggs engelska fiol och Tülüshs tvåsträngade igil- och fyrsträngade byzaanchyfioler låter fascinerande rustikt och jordnära.

Annonser