! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Karl-Martin Almqvist & Martin Sjöstedt

Good to be

Skivbolag: Connective/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist och pianisten Martin Sjöstedt betraktar detta som en grupp, med samma namn som nya albumet. Gott så. Om du letar efter den på internet står Good to be ändå som titel för skivan.
I kvartetten ingår även Kesivan Naidoo, en av Sydafrikas mest omtalade musiker ur det yngre gardet. Här framgår med önskvärd tydlighet varför så är fallet. Naidoo spelar luftigt, lyhört och dynamiskt. Ihop med svenskarnas lyriska spel och dansken Daniel Francks följsamma kontrabasspel fulländar han en högkvalitativ jazzkvartett. Musikerna är inspirerade och varvar med lätt hand mjuka passager med kraftfulla partier.
Kvartetten har hunnit turnera en hel del – och med framgång – i Kesivan Naidoos hemland. Att Martin Sjöstedt så sent som 2010 gav ut sin första skiva som pianist märks inte. Det låter som om han aldrig gjort annat, trots att hans karriär som basist är den som jazzpipel i allmänhet känner till. Han har skrivit två av skivans nummer, Almqvist står för sex av dem och Franck för ett.
Danskens stillsamma Lost at sea låter sommaren dröja kvar hos oss även i den mörka vinter. Ja, det är gott vara i Good to be:s sällskap.

Annonser