Skivrecension

Golden
Norsk improvisation

Maria Norseth Garli

Golden

Skivbolag: Øra Fonogram
Recenserad av: Bo Bjelvehammar
Publicerad: 20 nov 2020

Dela den här recensionen:

Tillsammans med sin första skiva ger Maria Norseth Garli ut boken Betraktninger. Om Fornemmelser. De kan åtnjutas åtskilda, men jag ser det som en enhet, som hör samman, som två delar i samma process av skapande. Maria Norseth Garli talar mycket om enhet och helhet i både sitt skrivande och i sin musik.

Hon är både kompositör, vokalist och gitarrist samt står bakom all text och musik. Det är enkla och varsamma melodier med reflekterande, jordnära texter.

Enkelheten löper tillsammans med trådar av långsamhet och melankoli, detta är passande att ta till en dag som denna, då jorden både tar emot regn i massor och en blytung himmel som tynger allas axlar.

Det är ett fascinerande arbete att följa, detta när musiken blir till, när nyanser mognar och får energier, och när mänskliga överväganden och skattningar måste arbeta med detaljer. Det krävs hela tiden en uppmärksamhet på tystnader och mellanrum.

Maria Norseth Garlis språk är mättat och musiken är expressiv, hon fångar väl det liv som hon lever i alla stunder, med ord och musik, med formuleringar och med att närma sig gränser och ytterpunkter. I denna process trängs kaos och råhet med nakenhet och en vila.


Fler recensioner

Annonser