! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bluesigt

Eric Bibb

Global griot

Skivbolag: Dixiefrog/Border
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 27 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På dubbelalbumet Global griot samlar den musikaliska världsresenären Eric Bibb sin ”tribe” av musiker och låtskrivare som han samarbetat med genom åren. Massor av fina gästartister, som koraspelaren Solo Cissokho, Habib Koité och jamaicanske Ken Boothe. Många fina vokalister höjer skivan, däribland hustrun Ulrika Bibb.
Den amerikanske men Sverigebaserade soul/bluesmusikern Bibb har på senare tid bland annat utforskat västafrikansk musik och spelat in skivan Brothers in Bamako med just Habib Koité.

Skivorna innehåller ett pärlband låtar med tydlig Bibb-prägel samt några amerikanska folkmusikklassiker i fina tolkningar, till exempel Hole in the ground, en traditionell banjolåt som här blivit en gospelklingande reggae med gästande Ken Boothe. En annan fin tolkning är Michael row da boat ashore, som sjungits av bland andra Pete Seeger.

Bibb har många texter om medmänsklighet, att leva i tacksamhet och kärlek till allt som finns. Det skulle kunna uppfattas som en smula nyfrälst. Men tack vare en del skarpare texter som till exempel We don’t care, som handlar om det egoistiska med överkonsumtion, så blir det aldrig banalt.

Skivan i sin helhet är mjuk och harmonisk. Och riktigt njutbar. Några höjdpunkter är Bibbs utsökta fingerplockande gitarrspel tillsammans med Cissokhos kora i Needed time och Spirit time.

Annonser