! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Indiskt klubbigt

Ammar 808

Global control / Invisible invasion

Skivbolag: Glitterbeat
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 20 nov 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På första skivan Maghreb united förenade Sofyann Ben Youssef traditionell nordafrikansk musik med smattrande, elektroniska rytmer. I bandet Bargou 08 hade han varit med och skapat liknande musik tidigare, men nu höjdes tempot ett snäpp och musiken riktades direkt mot dansgolvet. 

På nya albumet har den tunisiske producenten varit i Tamil Nadu i södra Indien, och i stället för nordafrikanska sångare och instrument är det nu lokala musiker från Chennai som sjunger och även spelar, mycket slagverk (nadaswaram, thavil, kanjira), men även blås och stränginstrument. 

Sofyann Ben Yousseh har studerat indisk musik i Indien tidigare så det var ingen främmande musik för honom. Han har full kontroll på beats och bitvis låter det nästan som uppdaterad nittiotals-techno, men sedan dyker det upp instrument och sydindiska rytmer. Det är dock sångarna – texterna kan vara hämtade från äldre skrifter som -Mahabharata, eller hyllar guden Ganesha – som gör det här till en ganska säregen upplevelse. Utan sång hade det inte alls varit lika bra. Dock ska det sägas att musiken till stora delar är extremt intensiv och funkar bara om humöret är på topp.

Annonser