! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Konstfolk

Susanne Rosenberg

Getens horn

Skivbolag: Playing With Music/Border
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 12 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Susanne Rosenberg är inte bara en av Sveriges mesta folksångerskor, hon kan nu även genom forskningsprojektet ”Kurbits – ReBoot, Svensk folksång i ny scenisk gestaltning” titulera sig doktor. En del i hennes avhandling är den musikaliska sviten Getens horn, baserad på traditionella och moderna berättelser mot en folkmusikalisk bakgrund.
Konserten finns filmad och det är en stark bild med den originella sättningen fem sångerskor, tre dragspel och tre celli, sittande i halvcirkel. Den börjar med droppande vatten, fortsätter med en koral-liknande melodi och sedan rytmiska ”Tankesträngar” med handklapp och fingerknäpp innan cello och ackordion kommer in. Texterna är inspirerade av traditionella och modernare berättelser.
Även om ambitionen är hög och genomförandet välgjort kan jag tyvärr inte säga att jag blir så förtjust i resultatet som det presenteras på cd. Även om det finns gudomliga partier känns helheten alltför dissonant och ansträngd att enbart lyssna på – jag saknar det visuella. Som scenföreställning tror jag det kan fungera.

Annonser