! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Okonstlad skönsång Lira Gillar

Julie Fowlis

Gach sgeu – Every story

Skivbolag: Machair Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 26 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter att ha sjungit ledmotivet i den tecknade Disney-filmen Brave, tog Julie Fowlis ett steg tillbaka från den typen av kändisskap. I stället for hon tillbaka hem till ön North Uist i Yttre Hebriderna. För henne är hemorten, dess traditioner och sånger utgångspunkten för all hennes musik. Den personliga kopplingen till rötterna håller henne fräsch, okonstlad och opåverkat gaelisk. För där ligger Fowlis styrka: den rena, klara, krusidullfria rösten och det faktum att hon framför alla sånger på gaeliska.
Gach sgeu – Every story, Fowlis första studioskiva på fem år, bjuder på ett dussin sånger. En blandning av arbetssånger, vaggvisor, puirt a beul (mouth music), viktorianska dikter och folksagor om hamnskiftande sälar. Såväl snabbare danssånger som långsammare, mer känslostarka ballader framförs med samma chosefria ärlighet, skönhet och värme. Fowlis röstkontroll är imponerande och hon förmedlar mängder av känslor med de enklaste medel.
Den här gången koncentrerar sig Fowlis på sången, och överlämnar allt musicerande till både hennes beprövade ackompanjatörer: maken Eamon Doorley (bouzoukis), Ducan Chisholm (fiol), Tony Byrne (gitarr) och Martin O’Neill (bodhran), samt ett flertal prominenta gäster som Capercaillie-medlemmarna Donald Shaw (harmonium, dragspel) och Karen Matheson (sång), Michael McGoldrick (uilleann pipes, flöjt, whistle, bodhran) och folkkvartetten Rant Fiddles.
Det är också med Rant Fiddles som Fowlis är mest magisk, på Do Chalum, i ett annorlunda arrangemang där stråkkvartetten svarar för det enda kompet.

Annonser