! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rytmexperimenterande jazz

Steve Coleman and Five Elements

Functional arrhytmias

Skivbolag: Pi Recordings/Forsyte
Recenserad av: Christopher Thorén
Publicerad: 6 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Saxofonisten Steve Coleman har sen åttiotalet varit ledande i den rörelse som kallar sig för M-Base. De har associerats med udda taktarter och tekniskt avacerad jazz. Men Coleman har ihärdigt förnekat att M-Base skulle vara en stil inom jazzen. Snarare vill han se det som ett förhållningssätt till improvisation, struktur och att jazz ska ha en nutida relevans.
Sådana medvetna steg för förnyelse inom musik kan vara nödvändiga men ett risktagande där resultatet kan bli antingen konstlat eller storartat. På Functional arrhytmias får vi lite av varje.
Colemans idé att med sin grupp (sax, trumpet, trummor, elbas och ibland gitarr) söka inspiration i kroppens inneboende rytmik är ett intressant koncept. Men draget till sin spets blir det ibland mer konstlat än storartat. Ändå finns det intuitiva här som i vackra Respiratory flow.
Sammantaget blir intrycket något splittrat. Musik som ibland känns för instängd i sin idé. Samtidigt som Coleman oerhört starka musikerskap ändå gör skivan till en lyckad fortsättning på hans experimenterande.

Annonser