! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Melodisk jazz/samba/bossa

Hans Loelv

Fuerterico

Skivbolag: DO Music Records
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Uppsalamusikern Hans Loelv tar äntligen fram dragspelet (men också piano och melodica) på sitt tredje soloalbum. På de tidigare albumen var det klaviaturer/piano som gällde. Dragspelet är hans ”första” instrument (sedan treårsåldern) som han också har spelat live och på album i olika konstellationer, bland annat tillsammans med Lars Hollmer i Von Zamla. Här spelar han tillsammans med Anders Johansson på gitarr, Per V Johansson på bas och flera andra musiker.
Han har i den egenkomponerade musiken hämtat sin inspiration bland annat från ön Fuerteventura (”Ön med den eviga våren”), där också portugiser, inte bara spanjorer, funnits och finns och där Loelv har sitt andra hem. Albumet innehåller en blandning av melodiska/mjuka (men inte tråkiga!) jazzlåtar och samba/bossalåtar.
Albumet börjar med titellåten Fuerterico, en vemodigt svängig låt som suger tag i en. Sedan följer bland annat Barbros samba, en låt med Sivuca-känsla, For Albert (granne på ön) med Lisa Grotherus på dov basklarinett. Sista låten är So that was all med sång av Anders Johansson – en mycket vacker och vemodig låt som borde kunna bli en så kallad jazzstandard.
Det är en skiva man inte vill ska sluta – visserligen är varje låt hörvärd i sig, men att höra hela albumet i följd för en lyssnare som är van vid att lyssna ”upphackat” på enskilda låtar är det som att komma in en värld av jazz och samba där man kan andas ut och känna att världen kanske inte är så illa som den verkar.

Annonser