! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Att omplantera sin identitet

Pari Isazadeh

From Dezful to Dalarna

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 2 aug 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En musiker i exil låter ofta saknaden efter hemlandets kultur och människor komma till uttryck i sin musik. Där ett återvändande inte är tänkbart måste minnen och mening finna andra utryck i de nya livssvillkoren och omständigheterna.
Den iranska sångerskan Pari Isazadeh som lever och verkar i Sverige bygger här sin karriär utifrån sådana förutsättningar. Med den klassiska persiska musiken som viktig utgångspunkt har hon med sina musiker nu skapat sig en egen plats på den svenska världsmusikscenen och lyckats väl med sin breda repertoar.
Redan som mycket ung upptäcktes hennes talang och steg för steg skolades hon snart in i den traditionella musikens specialiteter. I musikstilar som avaz och tasnif  tillägnade hon sig det konstfulla sångsätt som de komplicerade skalorna kräver. I vuxen ålder har hon som artist fördjupat sina studier av den persiska musik som alltid finns i botten av hennes sångkonst.
På sin skiva hämtar hon sina sånger från platser och miljöer i Iran som hon lämnat men som för henne är en levande realitet, i minnet och i musiken. Hon skriver även egna texter och ger plats också för svensk vokal folkmusik som färgas av den iranska instrumenteringen. Pari Isazadeh har i sin musik införlivat ett melodiskt folkligt material med samma slags känslouttryck och böjlighet som i hennes persiska sång.

Annonser