! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Franskt på svenska

Maria Stoltz

Franska sångpoeter

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tolv lagom långa sånger på svenska, översatta från franska. Fina allihop, såklart eftersom kompositörerna/textförfattarna är storheter som Brel, Brassens, Montand, Trenét och Aznavour. Tog mig friheten att lyssna på originalen som alla utom ett finns på Spotify. Kan tyckas tufft mot en coverartist men hon behöver alls inte skämmas trots att det i original är en drös fantastiska inspelningar, möjligen aningen fantasifullare arrangemang ibland och kanske med aningen mer magi, konstigt vore det annars.
Spärrvakt på metron är en kul visa av Serge Gainsbourg, inleder skivan men är ganska trogen originalet. Maria Stoltz kompband har en standardjazzsättning, vilket innebär tenorsax, kontrabas, klaviatur och trummor. Samt på Accordéon ett dragspel, trakterar det gör Bernt Andersson vilken som bekant (hoppas jag) är en mästare på instrumentet.
Det hela är ytterst väl genomfört och med gott om små finesser från musikerna. Maria Stoltz själv, inte minst. En extra eloge för själva idén att tolka dessa chanson-mästare på svenska. Inte en dag för sent, mer europeiska sånger på svenska! Borde här avsluta med en väl vald positiv fransk interjektion, men är språkmässigt begränsad till ”zut alors, très bien”!

Annonser