Skivrecension

Fränder
Folkpop

Fränder

Fränder

Skivbolag: Mad King Production
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 16 nov 2017

Dela den här recensionen:

Fränder är en Uppsalabaserad kvartett bestående av de tre syskonen Daniel Dluzewski, Natasja Dluzewska, Gabbi Dluzewski samt estniska Säde Tatar. Det självbetitlade albumet är deras debut.
Inledningsvis känns albumet med sitt lite folkrockiga sound inte så originellt. Valet av En sjömansbrud ska blåklädd gå känns som att man hört det förut. Och så detta med att många svenska folksångerskor låter lite likadant med mycket krusiduller i sången.
Men efter några spår växer skivan i originalitet och konstnärlighet. När man så att säga fattat grejen med det här bandet. Vissa spår börjar lätt och luftigt och eskalerar sedan till en suggererande täthet och intensitet. Det uppstår skön kontrast mellan det där pådrivande rockiga soundet och den klockrena sången. För mixningen av detta album står Daniel Bergman som tidigare producerat metalband som till exempel In Flames.
Det är samtidigt mycket ”världsmusik” över helheten och svårt att härröra vilka länder som influerat. Förmodligen har estniska Säde Tatar haft visst inflytande.
I hennes komposition Gnistan, en av höjdpunkterna på skivan, blandas svenska och baltiska klanger i en skön virvlande dans där Säde Tatars trolska flöjtspel är centralt.
Fränder bildades 2015 och har medverkat i tv i Guatemala och vunnit pris i Estland för sin musik.


Fler recensioner

Annonser