! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nordisk folkmusik

Kaunan

Forn

Skivbolag: Norse Musik
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 21 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nio år efter att trion Kaunan bildades skivdebuterar de slutligen, och att det dröjt så länge beror antagligen på medlemmarnas andra åtaganden. Oliver S Tyr är till vardags frontfigur i tyska folkbaserade bandet Faun. Den Österrikefödde men numera Norgebaserade Boris Koller är något så ovanligt som specialist på gamla typer av nyckelharpor, och Göran Hallmarken dyker flitigt upp i allehanda folkmusik- och medeltidssammanhang i Sverige.
Gruppen fokuserar på traditionella norska och svenska folklåtar, och drar sig inte för att sätta ihop exempelvis en halling med en svensk folkvisa. Flera av låtarna är i det närmaste att betrakta som standards, och Kaunans stil med en ljus nyckelharpsmelodi på toppen, Tyrs komp på olika stränginstrument samt Hallmarkens knarrande vevlira ger dem en ganska personlig touch. I några spår läggs dessutom slagverk till som ger mer tyngd i soundet.
En av höjdpunkterna är en polska från Svärdsjö, där det ruggigt snygga mandoraspelet och melodin på lira och nyckelharpa backas upp av en basig tamburin. Överlag är det just instrumentala låtar som sticker ut. Det finns en del svenska sånger här, sjungna av Hallmarken, men den sång som utmärker sig är vallåten där gästvokalisterna Einar Selvik (från bandet Wardruna) och Maria Franz gör en oerhört vacker duett över en mörk klangbotten.

Annonser