! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Tonbruket

Forevergreens

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 21 apr 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fjärde albumet från Tonbruket, som i början av karriären bar prefixet ”Dan Berglund’s”. Numera har det jämnat ut sig betydligt och fokus är inte längre på den tidigare EST-basisten. 2016 är Tonbruket en kvartett i eget majestät.
Färska från rollen som en inlemmad del av Ane Bruns turnéband släpper Tonbruket nu sitt nya album. Ett styrkebesked om något. Atmosfärisk, modern jazz-utan-genre-lappar. The Soundtrack Of Our Lives-Martin Hederos fingrar lätt på tangenterna – och ibland fiolsträngarna – medan Johan Lindström skapar spännande sound på elgitarr, pedal steel och keyboards. I ”rytmsektionen” – det är ju inte alls bara något simpelt takthållande de pysslar med – skapar Dan Berglunds kontrabas och Andreas Werliins trummor ett ständigt pånyttfött musikaliskt flöde.
Med gäster som Ane Brun på röst, Per Texas Johansson (som den mannen har vaknat till musikaliskt liv igen!) på basklarinett och Anna Högberg på baritonsaxofon visar Tonbruket här prov på en imponerande bredd och dito musikalisk upptäcktslusta. Ta ett nummer som Tarantella, som inleds med ett glamrockstompigt beat, vilket snabbt muteras bortom Brian Enos och Battles vildaste fantasi.
Samtidigt är detta ingen svår lyssning. Detta är Forevergreens: närings- och fiberrika tuggor fast utan några som helst tråkigheter.

Annonser