! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Skandinavisk folktronica

Kurbeats

Folktronica

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 25 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Steget från Yggdrasil, världsträdet som omtalas i Eddorna, den nordiska mytologins heliga skrifter, till Skogssamerna i Dalarna är i just detta fall cirka tre och ett halvt år. Producenten Mathias Eriksson och Andreas Lingbrand bildade 2004 Yggdrasil. Albumet Prose Edda kom i slutet av 2009.
Men eftersom Yggdrasil visade sig vara välanvänt som gruppnamn beslutade duon att byta till Kurbeats – ett namn som snabbt för tankarna till det dekorativa målningssätt som används på bland annat dalahästar. Och då är vi geografiskt väldigt nära där nyckelharpa möter skogssamer. Och på albumet Folktronica förs de samman av en stökig electronica-ande.
Folktronica börjar med en vind över kalfjället, övergår i en jojk av Solveig Andersson som går in i en stökigare elektronisk värld med fiol- och sånginslag av Erika Risinger (från bland annat Navarra) och David Stiernholms nyckelharpa, som hörts i till exempel West of Eden.
Så håller det på, med tyngdpunkt på electronican, tills vi kommer till bonusspåret Silencio, där det är just tyst i drygt nio minuter. Sen kommer något som jag skulle beteckna som ett dåligt försök att imitera ett Michael B Tretow-ljudspex.
Men generellt får Kurbeats till en bra blandning av folk och tronica.

Annonser