Skivrecension

Folk på besök
Intrikat impro med något förutbestämt Lira Gillar

Andreas Pettersson Michala Østergaard Duo

Folk på besök

Skivbolag: Armadillo Recordings
Format: LP/DL
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tanken med dessa folk på besök är nog att börja försiktigt, öppna öronen mot varandra och se vad som händer. Någon gång blir det pang på (trummor och basfioler), säker kan man inte vara, men oftast är det inga bullriga grannar som störtar in. 

Andreas Pettersson och Michala Østergaard är trumslagare, och vartannat stycke är en trumduo och däremellan kvartettspel, först med två pianon (Lisa Ullén och Isabell Gustafsson-Ny) sedan med saxofoner (Fredrik Ljungkvist och David Bennet) och därefter kontrabasar (Johan Berthling och Vilhelm Bromander). Sist en komposition med gott om rörelseutrymme för alla åtta. Trumduorna skulle kunna vara andhämtningspauser mellan besöken. 

I första stycket trummas och vispas långsamma dyningar och vassa grund, underströmmar och annat okänt anas under ytan. Som duo har de spelat ihop sig, kompletterar och blir ett. Kvartetterna och oktetten vindlar mer oförutsägbart men musiken är ett mångklingande klangrum som inte spretar trots alla olikheter. Ett mönster med växlande täthet upprepas i flera stycken, musiken bildar en stegrande båge som vartefter planar ut, oftast i ett slags samförstånd. Ett respektfullt och mångfacetterat samtal, inte svårt att ta till sig, ganska rakt på sak, och med en hel del dramatik.

Annonser