! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Mexikobelgiskt

Triorganico

Floresta

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 12 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den Mexikofödde belgaren och multiinstrumentalisten Osvaldo Hernandez Napoles har tidigare gett ut några riktigt fina skivor under eget namn men nu har han bildat en trio tillsammans med marimbaspelaren Juan-Carlos Bonifaz Ordoñez samt perkussionisten Patricia Hernandez van Cauwenberge. Gästar gör också Citlali Hernandez Napoles på tvärflöjt, väldigt snyggt på Den sjuke kaffeexperten, eller vad nu El Malabarista kan betyda.
Ett musikaliskt möte mellan mexikanskt och minimalism, där framförallt Bonifaz Ordiñes står för det senare även om exempelvis El Egba faktiskt är en traditionell låt, trots att det klingar en hel del Steve Reich. Osvaldo Hernandez Napoles är förutom en skicklig musiker en mästare på att komponera små sköna melodier, och här finns flera exempel. Fandangueiro är ett där han spelar fiol till alla svängiga rytmer och Bonifaz Ordoñes marimba. Någon slags bluegrasscajun möter samba.
Det är en skiva att inte kunna sitta still till men ändå är det hela tiden svårt att inte lyssna koncentrerat på alla melodier och de många instrumentala infallen. Inledningsvis saknade jag sång, framförallt på de mer traditionellt latinamerikanska låtarna men det är ju inte det som är grejen med denna skiva. Vitsen är nog en Belgien-Mexiko-mix, så typisk för det spännande musiklandet Belgien och det oförutsägbara skivbolaget som ligger bakom.

Annonser