! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samba Japonês

Maguinha

Flores em brasa 

Skivbolag: Sidecar Monkey Records
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rosa de Hiroshima är en känd dikt och låttext av brasilianske legendaren Vinicius de Moraes. Den handlar om den barbariska bomben. Med en ytterligare nyans eftersom den skrevs under militärdiktaturens censur i den tidens Brasilien.

Inte alls förvånande att Magda ”Maguinha” Machado tar med den på sitt dubbelalbum Flores em brasa. Hon är utbildad litteraturvetare och noggrann med texterna.

Maguinha är en brasiliansk-italiensk-amerikansk sångerska. Inte mer än ett höjt ögonbryn förvånande att hon via Hong Kong valt att nu bosätta sig i Ljungskile, Bohuslän. Och kanske är det heller inte förvånande att hon valt att spela in sin skiva i Japan med japanska musiker. Men lite ovanligt är det nog.

Och ljudbilden känns ovanlig när man inte är van vid det japanska. Det är diverse slagverk, ”shaker”, ”bowl”, ”beans”, ”cup” och ”water”. Men mycket gitarr också. Flera låtar kommer från Vinicius de Moraes katalog, några har Maguinha skrivit själv och något har gitarristen Ryoji Yamaguchi bidragit med. Det är harmoniskt och jordnära, ibland lite udda instrumenteringar men inte konstigare än att man hänger med.

Personligen gillar jag de brasilianska tongångarna mest. Inte minst i låten Janaína som är en originallåt av Maquinha. Mycket fin sång med vacker och samtidigt stark text till gitarrkomp. Maguinha har inte spelat in så mycket under sin långa karriär, hoppas att det blir mer, och gärna i den här stilen.

Annonser