! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Engelskt vingspel

Rob Harbron & Emma Reid

Flock & fly

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 22 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På sin andra skiva tillsammans förflyttar sig här två välkända musiker som lekfullt glidande fåglar mellan sitt musikaliska ursprung i norra England med jigs och reels och en svensk besläktad musikvärld.
Rob Harbron är känd för sin speciella spelstil på huvudinstrumentet engelsk concertina, han spelar även flera instrument och är kompositör/arrangör. Han är också sångare med en särpräglad röst som lyfter fram hans berättande sångsätt.
Emma Reid, numera etablerad i Sverige, är akademiutbildad musiker och riksspelman på fiol med ett engagerat kraftfullt spelsätt som får låtarna att språka och gripa tag. Båda är engagerade i olika musikaliska sammanhang och efterfrågade i båda länderna.
På skivan kommer musiken omväxlande från Storbritannien och Sverige. Det är mestadels danslåtar med olika geografiska ursprung som knyts samman över gränserna genom närbesläktade musikaliska detaljer och uttryck. Spännande arrangemang gör låtarna till en upptäckarresa i rytmik, stilar och tonalitet. Låtarna är knutna till historik, årstider, platser och händelser med betydelse för musikens tillkomst. Svenska polskor ställs intill äldre engelska hornpipes-låtar. Rob Harbrons kärva och raka melodispel på concertina blir en verkningsfull kontrast till Emma Reids böjliga fiolspel.

Annonser