Skivrecension

Flight paths
Modern traditionsburen folkmusik

Siskin Quartet

Flight paths

Skivbolag: Eighth Nerve Audio
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Persson
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

Siskin Quartet är en sammanslagning mellan två folkmusikduor: svensk-engelska duon Leif Ottosson (dragspel) och Bridget Marsden (fiol), samt skotsk-finsk-norska duon Sarah-Jane Summers (fiol) och Juhani Silvola (gitarr). Denna geografiska sammanstrålning visar sig också i det musikaliska. 

Skivan Flight paths blir ett kärl där folkmusik från olika geografiska utgångspunkter smälter samman till en utsökt helhet. Brittiska reel-tongångar blandas med nordiska polskor och valser. Men runt omkring det traditionsburna slår denna kvartett en ring av suggestiva klanger och ostinato-passager, som talar ett nutida musikaliskt språk. Och de gör det mycket bra. 

Ordet ”siskin” i gruppnamnet – grönsiska på engelska – blir också den startpunkt ur vilken låtarna hämtar mycket av namnen och inspirationen. Många av skivans låtar bär på inspiration från det ”fågliska”’. I den inledande The peewit kan vi lätt föreställa oss tofsvipans livliga färd över ängar och åkrar. 

Därav kan vi se och höra att naturromantiken blir framträdande. Inte som en nostalgisk och förhärskande nationalism, utan som en längtan och ett förevisande av glädje och kontemplation genom flora och fauna. Men det stannar inte där. Siskin Quartet har, förutom den tidigare nämnda moderniteten, också en urbanitet som smälter samman med de naturelement som musiken har en relation till. Exempelvis i Morning green, Firefinch och den avslutande Albatrossi hörs en klanglig värld som lutar sig både mot det filmiska och moderna elgitarrljud. 

Med denna goda balans av tradition och modernitet kommer skivan Flight paths att bli lite av en milstolpe för mig. Men, det kan finnas en risk att den flyger under radarn på grund av att den inte är alldeles omedelbar i sin framtoning. Men låt er inte luras. Detta är en folkmusikalisk pärla. En nordisk paradisfågel i grantoppen! 


Fler recensioner

Annonser