! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Flamenco

Paco el Lobo

Flamenco

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 14 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Paco el Lobo är en flamencosångare som är bosatt i Frankrike och som nu släpper sin andra skivinspelning, på franskt skivbolag. Han har drabbats av det som många flamencoartister hamnar i när de bosätter sig utanför Spanien, de stannar i utvecklingen och deras flamenco blir till en sorts museal konst som saknar den energi och aktualitet som finns hos de nyskapande artisterna i Spanien.
Paco el Lobo är trots allt en habil flamencosångare och jag tvivlar inte alls på att han kan fungera som musiker och artist i Frankrike, även om detta land egentligen är det som ligger närmast flamencon i Spanien. Men i Spanien hade det funnits hundratals sångare som hade stått före honom i kön till skivbolagen.
Den flamenco som Paco el Lobo sjunger kan jämföras med vad som skapades i Spanien under 1970- och 80-talen. I dag är produktionerna mer avancerade och konkurrensen vad gäller det konstnärliga uttrycket är stenhård i flamencons Spanien. På nätet kan man lätt beställa skivor med dagens viktigaste spanska flamencosångare som Arcangel, La Argentina, El Cigala, Mayte Martín och Miguel Poveda, för att bara nämna några namn. Det blir då lite konstigt när skivbolag utanför Spanien skickar ut skivor med exilmusiker som Paco el Lobo och hans medmusiker och hävdar deras unika storhet …

Annonser