! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittisk elegans

Josienne Clarke & Ben Walker

Fire & fortune

Skivbolag: Navigator/Cosmos
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 8 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dessa båda artister med bred erfarenhet från det engelska folkmusikområdet har spelat samman sedan 2009 och lägger här ytterligare en skivinspelning till sina tidigare utgåvor. Bland de tolv numren är flera hämtade ur en traditionell repertoar med viss bearbetning av texterna.
Josienne Clarke som är utbildad sångerska sjunger dessa med den melankoliska uttrycksfullhet som lätt förknippas med klassisk brittisk balladtradition. Hon har skrivit texterna till skivans övriga nummer och använder här sin skira röst på ett så finstämt sätt att sången lyfter i en konstfull enkelhet. Sångerna med teman kring naturen, kärlek och saknad, drivs av den starka känslan i hennes röst och en skicklighet att med subtila medel variera uttrycken.
Som gitarrist är Ben Walker en ytterst lyhörd musiker som kompletterar sången med sitt speltekniskt följsamma ackompanjemang. De är en lyriskt samspelad duo som vunnit stort gehör med sina framträdanden och sin melodiska elegans. Till några nummer har de också knutit andra stjärnmusiker från folkmusikområdet som kompletterar på violin, cello, piano och slagverk. Dock sätter skivan i huvudsak den stillsamt vibrerande sången i centrum.

Annonser