Skivrecension

Fase liminal
Översinnlig latinjazz

Enrique Rodríguez & The Negra Chiway Band

Fase liminal

Skivbolag: Soul Jazz Records
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 19 feb 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Londonbaserade Soul Jazz Records utmärker sig för utgåvor med funk, soul, reggae, latinomusik och jazz där samlingsalbum är en grundbult och där artisterna inte sällan hör till de mindre kända. Så är också fallet med den chilenska kompositören och multiinstrumentalisten Enrique Rodriguez, som här kan höras i sju eteriskt dallrande låtar inspelade i Santiago åren 2017-2019.

Latinojazz skulle i värsta fall kunna vara en benämning på den musik som utsöndras, om man därtill lägger starka influenser från Alice Coltrane, Pharoah Sanders, Sun Ra, grupper som Popol Vuh och Osibisa, Les Baxter-exotica och psykedelia. En osalig blandning, med andra ord, som tungt vaggar sig fram med keyboards och framför allt slagverk som pådrivande krafter.

Förutom Rodriguez själv, som förutom keyboards – hans huvudinstrument – hanterar flera andra instrument, medverkar en lång rad andra musiker på bland annat saxar, trumpet, flöjt, bas och slagverk. Här och där infinner sig även vokala inslag, men fungerar då mest som mässande pådrivare av musik som vill, men inte förmår vare sig exaltera eller inspirera.

Annonser