! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vardagssituationer

Torkel Rasmusson

Farväl kapten

Skivbolag: Sing a song fighter
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En del är bekant, en del är nytt och en del låter när och fjärran blandas. Torkel Rasmusson var från slutet av 1960-talet medlem i Gunder Hägg/Blå Tåget och senare i Stockholm Norra och har i och med denna även släppt åtta egna skivor. Han har en direkt igenkännbar stämma och en något flytande diktion. Hans klurigt tankspridda sångpoesi är inte så tidsbunden som man kan tro, den lyckas både vara sig lik och aktuell, trots tidens gång.
Musiken får skarpare konturer av Lars Fredrik Swahn, och de tydliga trummorna från Lise-Lotte Norelius delar in musiken när orden flyter iväg. Reine Fiskes gitarrspel är ett universum i spinn, och Sigge Krantz spelar trygg bas. Till detta Roland Keijsers träblås och flöjter. En spelman som med erfarenhet och väl valda toner öppnar mot andra traditioner.
All text och musik av Torkel Rasmusson, utom avslutande jazzklassikern Body and soul som han satt svensk text till, och som närmast pressas fram i en viskning i samspel med Keijser på klarinett och piano. Överraskande och gripande. Roland Keijser avled i våras, det här blev hans sista inspelning.

Annonser