Skivrecension

Exploring gong culture of Southeast Asia: Massif and Archipelago 
Gonglåtar från Asien

Diverse artister

Exploring gong culture of Southeast Asia: Massif and Archipelago 

Skivbolag: Sub Rosa
Format: LP/2CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det här är inte den bredaste eller mest lättlyssnade skivutgåvan i nya numret av Lira. För den nyfikna är denna dubbel-cd dock en berikande upplevelse med stundtals hypnotiska kvaliteter.

Skivan rymmer 35 fältinspelningar av olika etniska grupper i Sydostasien, bland annat Filippinerna, Borneo och Sulawesi i arkipelagen. En gong, tillverkad av brons och silver, är ett viktigt instrument; en brygga mellan mänskligheten och det andliga eller övernaturliga. Hela projektet är initierat av den japanske ljudkonstnären Yasuhiro Morinaga, och åtföljs av ett intierat, 52 sidor tjockt häfte.

Inspelningarna skildrar ceremonier, livets gång och människornas nära relation till årstidsväxlingarna. Det kan röra sig om skörderitualer. Kambodjansk begravningsmusik följs av vietnamesiskt slagverksslammer. Vi får höra musik som brukar spelas i samband med offer av bufflar, musik att skära bambu till, eller en inspelning som illustrerar hur det låter när fåglar jagas på flykt för att skydda risfälten.

Ganska långt från västerländska hitlistor alltså. Paradoxalt nog finns här ibland beröringspunkter med techno, rave och elektronisk musik. Trance-liknande tillstånd är inte långt borta, ej heller känslan av experimentell musikverkstad.

Melody for funeral music by mouth av Tampuan från Kambodja skulle nästan kunna vara en gammal fältinspelning från USA:s söder av musikologen Alan Lomax.

Annonser