! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Fire! Orchestra

Exit!

Skivbolag: Rune Grammofon/Border
Recenserad av:
Publicerad: 22 feb 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Charlie Hadens Liberation Orchestra är så klart en av förebilderna när Mats Gustafsson och hans musikaliska vänner drar ihop den hemult stora Fire! Orchestra. Jag såg inte konserten som Exit! fångar på vinyl och cd – den ägde rum på Fylkingen i huvudstaden i januari 2012 – men väl den maffiga tillställningen på Södra Teatern nästan exakt ett år senare. Så jag kan meddela att detta är något utöver det vanliga på en scen.
Här utökar Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werliin sin redan från grunden kraftfulla trio Fire! till att omfatta uppemot trettio musiker. Vi snackar namn som Christer Bothén, Sten Sandell och Dan Berglund – tillsammans med musiker från Dungen, Skull Defekts, Wildbirds & Peacedrums, Ass, Tape och Loney Dear. Den fria jazzen möter ett yngre uttryck från den mindre radioanpassade rock- och electronicascenen.
Mats Gustafsson dirigerar det hela med fast men varsam hand. Vokalisterna Mariam Wallentin, Emil Svanängen och Sofia Jernberg gör fina insatser bredvid alla dessa blåsare, gitarrister, basister, trummisar, klaviaturkliare och elektronikmanipulatörer. Och skivan blir till ett passande farväl till den medverkande men numera bortgångna batteristen Thomas Mera Gartz.
Exit! utgörs av två långa spår, där det hypnotiska saktas stegras för att sedan explodera. Jo, Fire! Orchestar smäller högt.

Annonser