! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Choro-samba

Criolo

Espiral de ilusao

Skivbolag: Stern’s
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 4 mar 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Criolo är artistnamnet för Kleber Cavalcante Gomes som är en brasiliansk rappare med en karriär som startade vid fjorton års ålder. Han föddes och växte upp i en favela i Sao Paulo, men hans rapmusik har under de senaste åren nått en internationell publik. På nya skivan Espiral de ilusao är det dock traditionell musik som choros och sambas som presenteras. Det handlar för Criolo om en hyllning till sina rötter, vännerna från favelan och sångerna som hans mamma sjöng när han var ett litet barn.
Nu är han 42 år och kanske börjar han fundera mer över sina musikaliska impulser från barndomen – vad gör man som rappare när man kanske inte har kvar den ungdomliga respektlösheten längre? Han berättar själv att han tänker tillbaka på de sånger som mamman sjöng och som han som liten pojke försökte härma. Mammans sånger var de som hennes mamma hade sjungit för henne i sin tur, så de bär tillbaka till 1900-talets mitt.
Resultatet har blivit en högkvalitativ skiva med fina, melodiskt starka choros och sambas och kanske har Criolo öppnat upp en ny gren på sin artistkarriär. Hans sång verkar i alla fall passa bra även för denna genre.

Annonser