! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Kjell Öhman

Enzo

Skivbolag: Prophone/Naxos
Recenserad av: Kjell Alinge
Publicerad: 14 nov 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den här skivan är det utsökt perfekta soundtracket för varma sommarkvällar på verandan. Pianisten Kjell Öhman är gruppens (Hans Backenroth – bas, Jocke Ekberg – trummor) ekvilibristiske ledare tvärs genom skivan, där melankoliskt mörka stycken blandas med energiska tonkaskader.
Enzo är en zickzack-vandring genom jazzens legendariska namn. Skivan bjuder på ett stycke av Mr Öhman himself och resten är tolkningar av mer eller mindre klassiska stycken av Arlen-Koehler, Chick Corea, Milt Jackson, Bengt Hallberg, Thad Jones med flera.
Den genomgående färgen på gruppens musik är just den ljusa sommarkvällen. Det är lätt att blunda under lyssningen och frammana bilder av en svensk insjö mitt i skogen. På ytan guppar näckrosor och plötsligt syns en glad räv på andra sidan sjön.
Maskrosbollarna virvlar sina frön och i skyn hörs svalornas eviga cirr. Enzo är en liten sammanfattning av denna blågröna period i vårt land. Svänget är som Tivedens brus och det slutar aldrig. Studsande glatt och vimsigt upprymt. Här har du ny svensk jazz med gung och porlande smilgropar.
Enjoy!

Annonser