! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusikalisk jazz- och rockmix

Bengan Janson

En vandrande spelman

Skivbolag: Dragspelevink
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 1 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bengan Janson är kanske mest känd för att ha varit en del av Östen Med Resten och ena halvan av Kalle & Bengan tillsammans med Kalle Moraeus. Men han har också haft en relativt framgångsrik solokarriär med flera skivor och utmärkelser (såsom årets dragspelare 1995) i bagaget. Nu är han aktuell med sin fjärde soloplatta.
Majoriteten av låtarna är skrivna av Bengans hustru Eva Janson som visar sig vara en duktig låtskribent. Men skivans kanske starkaste och finaste låt är faktiskt skriven av Bengan själv. Skänklåt till Victoria heter den och som titeln antyder en hyllning till Sveriges kronprinsessa.
Men En vandrande spelman innehåller fler dragspelspärlor, allt från instrumentala Cuba Clabb till fina visan Kom du hit av egen vilja. Majoriteten av låtarna är instrumentala och det centrala är dragspelet. Det andas svensk visa/folkmusik men Janson slänger in drag av jazz, rock samt portugisisk och irländsk folkmusik i vissa av spåren. Allt fungerar och sammanfattningsvis är det en mycket trevlig skiva.

Annonser