! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Allan Edwall-covers

Östen Eriksson

En rektig kär

Skivbolag: Start Klart Records
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 19 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Östen Eriksson är mest känd för sin grupp Östen Med Resten, som blev rikskända då de ledde SVT:s kaféprogram från Sundsvall under 1990-talet. 2012 stod Östen Eriksson dock på egna ben för första gången då han romandebuterade med den fina boken Änglamannen. Nu två år senare är det dags för hans skivdebut som soloartist.
Eriksson har ägnat hela skivan åt sin förebild Allan Edwall. Att just Eriksson har Edwall som idol är så förutsägbart att det är lite tråkigt. Bägge är roliga gubbar som har en stor dos ångest och svärta i sina verk. Nu har ju för all del Edwall varit en underskattad kompositör av visor eftersom hans roller i Astrid Lindgren-filmatiseringar som Emil i Lönneberga och Rasmus på luffen överskuggat allt annat. På så vis gör Eriksson närmast en kulturgärning som lyfter fram de underbara kompositionerna.
Jag är kluven till framförandet. Det står i pressreleasen att Eriksson gjort sångerna till sina. Jag håller inte riktigt med. Det låter ungefär som när Edwall själv framför sångerna. En del av mig saknar en personlighet bakom coverversionerna. Kanske beror det på att Eriksson och Edwall i mångt och mycket känns så likadana. Hur som helst, man skulle lika gärna lyssna på originalen. Men å andra sidan har Eriksson prickat in många pärlor här och han ska ha all eloge för att han lyfter fram Edwalls visskatter. En trevlig skiva där låtar som titelspåret, Slumpens makt i Luleå och Kom är tre av sångerna som står ut.

Annonser