! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kubafunk

Eliel Lazo

Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine

Skivbolag: Stunt Records
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 5 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Eliel Lazo är en kubansk musiker som sedan tio år tillbaka är bosatt Danmark. När han var mycket ung hemma i Havanna lärde han sig genom att spela med kända veteraner som Oscar Valdés. När han nu släpper sin andra skiva är det med en egen hopkokad mix av 70-talsfunk, jazz och kubanska/afrokubanska musikstilar i en härlig egen mix som han valt att kalla ”cuban funk”.
Det är Lazos congas som driver musiken framåt. Tillsammans med hammondorgel, mycket blås och funkig basgång blir det en tät och tajt ljudbild och det jazziga spåret Late night zombie är det ett fantastiskt tryck i. Medverkar gör proffsiga musiker som bland annat saxofonisten Bob Mintzer och gitarristen Mikkel Nordsø.
Ett annat jazzigt och mycket tajt spår är Rhapsody in Abakua som tar sin utgångspunkt i den afrokubanska religionen, Santería och dess sånger.
Många kanske sätter likhetstecken med Kuba och salsa men på den här skivan hörs väldigt lite av det, det skulle väl vara det lite bleka spåret Piña colada då.
Som inspirationskällor nämner Eliel Lazo själv Irakere, The Headhunters och tidiga skivor av Los Van Van. Men om jag själv skulle beskriva soundet på denna skiva så ligger Fela Kuti och instrumental 70-talsprogg inte heller långt bort.
Musiken är medryckande och skön och kan varmt rekommenderas.

Annonser