! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ramtrummemusik

Masters of frame drums

Elements

Skivbolag: Seyir Muzik
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alla goda ting är fyra, och här är det frågan om en kvartett musiker med varsin ramtrumma som inspirerats av de fyra elementen. Rötterna har de i olika länder, vilket inte framgår så särdeles mycket i musiken och det gör mig inget.

Kopplingen till de fyra elementen är inte heller så uppenbar, jag tycker mer att detta är en spännande helhet fast med överraskande variation. För det skall erkännas, drygt femtio minuter med bara dessa trummor gjorde mig inledningsvis skeptisk. Men där finns även mungiga som gifter sig perfekt med en italiensk tamburin, den fascinerande schweiziska hangen, en klarinett, armensk duduk, övertonssång och andra röster. Dessa instrument utgör inga överdrivet tydliga inslag, utan bara sätter pricken över i-et i några av låtarna. Eldigt ibland, jordnära emellanåt, luftigt är det ofta, men aldrig urvattnat. 

Musik att utforska och hitta nya infallsvinklar till, vid varje lyssning. Det är inte lätt att göra en sådan här skiva, det hade kunnat bli enahanda och överpretentiöst med alla rytmer, men icke. Håller med om epitetet ramtrummemästarna.

 

Annonser